Sector

Empentes i patacades pel dibuix d’un Pikachu amb un barret

En un gir dels esdeveniments, que per desgràcia sorprendrà pocs, el Museu Van Gogh d’Amsterdam va ser assaltat per una gran multitud de persones en el moment que va obrir les portes per llançar la seva col·laboració amb Pokémon. El museu, conegut per la seva extensa col·lecció d’obres del pintor holandès Vincent van Gogh, havia preparat activitats i marxandatge exclusiu amb temàtica de Pokémon, incloent-hi targetes, pòsters i peluixos.

Encara que la col·laboració estava clarament destinada a atraure un públic més jove, no només eren els nens els que estaven “interessats” per l’esdeveniment. Molts adults també es van veure a la multitud, alguns dels quals van causar escenes davant de les famílies. Aquestes persones estaven, pel que es pot observar, ansioses per aconseguir aquest marxandatge exclusiu. Segurament no per a la seva col·lecció personal, sinó per a la revenda en plataformes en línia com eBay, on ja es poden veure cartes revenent-se per més de 200 euros. Cartes que, recordem, eren completament gratuïtes pels visitants.

Les escenes al museu destaquen la popularitat perdurable de Pokémon, una franquícia que ha captivat el públic de totes les edats des de la seva creació. No obstant això, el comportament d’alguns adults a l’esdeveniment ha encetat una conversa sobre l’ètica de la revenda de mercaderia exclusiva amb ànim de lucre, particularment quan aquests esdeveniments estan dissenyats per ser familiars i accessibles. El compte oficial de Pokémon va haver de demanar disculpes per la falta de previsió davant de tal afluència de gent.

La col·laboració entre el Museu Van Gogh i Pokémon és un intent d’unir l’art i la cultura popular, amb l’objectiu d’introduir una nova generació a les obres d’un dels pintors més famosos del món. Malgrat les escenes caòtiques, l’esdeveniment ha generat sens dubte un gran interès i ha atret l’atenció cap al museu.

De fet, fa uns anys, Pokémon va dur a terme una col·laboració similar amb el Museu Metropolità d’Art de Tòquio, justament quan s’hi celebrava una exposició d’obres d’Edvard Munch. Per desgràcia, molt del marxandatge exclusiu també fa les seves rondes per eBay i altres llocs web similars.

I vosaltres, què en penseu de tot plegat?