Ressenyes

Ressenya – TAPE: Unveil the Memories

Si mai em tornen a preguntar si els videojocs són arts, ja puc afirmar convençudament que sí, ho són. TAPE: Unveil the Memories m’ha reconfirmat que els videojocs poden retransmetre sensacions i sentiments, d’una manera tan especial com altres mitjans. De fet, fins i tot, m’atreviria a dir que el fet de ser aventures interactives, permeten posar-se en la pell dels protagonistes i compartir un vincle més personal. Jocs de culte com Gone Home, Dear Esther i The Vanishing of Ethan Carter han demostrat que històries personals, fictícies o no, funcionen molt bé.

Una gran història de terror i intriga

Ambientat en un petit poble fictici de Galícia, “Antumbria”, TAPE: Unveil the Memories és un joc d’aventura que posa els personatges en primer pla. La protagonista és Iria, una noia que es desperta sense recordar-se de la seva identitat ni del que ha passat. Mitjançant cintes VHS enregistrades pel seu pare, a poc a poc anirà descobrint el seu passat.

El joc està molt ben escrit i els personatges estan ben desenvolupats. La protagonista és realista i creïble, amb una personalitat forta i decidida. El jugador s’identifica ràpidament amb ella i vol saber més sobre la seva història. En part, gràcies a tots els petits detalls i flashbacks que se’ns mostren al llarg de l’aventura.

Els personatges secundaris també són importants per a la trama. Hi ha una infermera misteriosa que sembla amagar secrets, i un jove metge involucrat en greus delictes. A mesura que la protagonista recull pistes i resol puzles, descobreix més sobre la seva vida i les persones que l’envolten. Els desenvolupadors han creat personatges interessants i complexos que aporten més profunditat a la trama.

Per si no fos prou, a mesura que anem avançant la trama i observant els documenta repartits pel joc, descobrirem un rerefons sinistre en el qual el nostre pare es va veure implicat. L’estat amnèsic de la protagonista juga a favor del joc, ja que moltes de les sorpreses i descobriments, la sorprendran tant a ella com a nosaltres, el jugador. El joc té un ritme pausat però constant, que ajuda a construir la tensió i a mantenir-te immers en la història. Per si no fora prou, TAPE: Unveil the Memories compta amb diferents finals, depenent de les decisions preses durant el joc.

Ens tornarem a veure en 25 anys?

Inspiració i subtilesa

Els gràfics del joc estan realment bé. BlackChiliGoat Studio ha creat un estil artístic detallat i ben definit que contribueix a crear l’atmosfera inquietant i misteriosa del joc. Els escenaris estan ben dissenyats i les textures i il·luminació són realistes. Tot i que el joc pren part en ubicacions realistes com ara un hospital o una mansió, hi ha elements de fantasia i misteri que semblen trets d’obres de terror.

Una de les vistes més comunes que veurem al llarg de la trama, és una habitació amb cortines vermelles i un terra ratllat de color blanc i negre. Una clara referència a l’habitació vermella de Twin Peaks que, sincerament, va ser el que va despertar el meu interès en el joc. Sempre m’han agradat les històries de misteris i terror, especialment psicològic. Es nota que la gent darrere de TAPE: Unveil the Memories, també comparteixen aquesta passió per les històries fosques d’intriga.

La banda sonora del joc és una de les seves millors característiques. Les melodies i els efectes de so són una part important de la trama i estan ben coordinats per crear una experiència de joc immersiva. La música és principalment de tipus ambiental, i encaixa perfectament amb l’atmosfera del joc. Amb composicions relaxants i a la vegada tenses, que aporten una gran profunditat emocional al joc. El doblatge també és molt bo, amb actuacions que aporten credibilitat als personatges.

Un altre punt a destacar sobre l’àudio, són els efectes sonors, que amb subtilesa, retransmeten sensacions i part del rerefons. Per exemple, quan observem un document que tracta sobre el passat d’un personatge i se’ns explica algun delicte, podem escoltar sirenes distants d’un cotxe de policia. Detalls com aquests ajuden a entendre millor la història i les seves implicacions.

Com viure un film de misteri

TAPE: Unveil the Memories ofereix una jugabilitat més que acceptable. A primera vista, pot semblar un simple joc d’exploració, però aquest no és el cas. El joc inclou diferents puzles que haurem de solucionar per tal de continuar amb la trama i la nostra investigació. Similars a jocs de supervivència, haurem de resoldre puzles, esquivant un monstre que ens persegueix, i obrint portes i camins nous.

Un dels mètodes principals per resoldre puzles i superar obstacles, és la càmera del nostre pare. Amb ella, podem controlar el temps per a certs objectes, fent que avancin endavant o endarrere en el temps, canviant la seva ubicació, o fins i tot, congelant-los en el temps. A mesura que avancem en el joc, es van introduint noves mecàniques per jugar amb la càmera, i també van evolucionant en complexitat. Aquesta manera d’incorporar la càmera, un dels objectes més importants per la història, en la jugabilitat, és ideal.

Els puzles són una part crucial del joc, i estan ben dissenyats per mantenir al jugador interessat en la història. La majoria dels puzles estan basats en la lògica i en la resolució de problemes, i són prou desafiants sense ser massa complicats. A mesura que avancem en el joc, els puzles es van tornant més difícils, però sempre es mantenen en una línia adequada per no frustrar el jugador. A més, les seccions de supervivència no es fan gens pesades, ja que ens podem amagar en diferents llocs per tal de no ser capturats. Igualment, el joc és molt considerat amb els punts de guardat automàtics, per la qual cosa, segurament no haurem de refer grans seccions del joc en cas de ser víctimes del monstre que ens persegueix.

Una història que val la pena

Tal com hem dit, TAPE: Unveil the Memories és un joc d’aventura que ofereix un gran valor i entreteniment per als jugadors que busquen una experiència immersiva i emocionant.

El joc té una durada adequada per a una aventura d’aquest tipus, amb una durada aproximada de 6-8 hores, depenent del que cadascú trigui a completar els puzles, i dediqui a explorar els diferents secrets i detalls. Això permet als jugadors submergir-se a fons en la història sense que la seva experiència de joc esdevingui tediosa o avorrida. A més, el joc ofereix una gran quantitat de puzles i obstacles per als jugadors a superar, la qual cosa els manté motivats. Els puzles estan ben dissenyats i es van intensificant a mesura que el joc avança, amb noves mecàniques i elements que mantenen les coses fresques.

Però el que realment fa que TAPE: Unveil the Memories sigui un joc valuós i entretingut, és la seva trama ben escrita i els personatges. La història és tant misteriosa com fascinant, amb molts girs inesperats i moments que mantenen als jugadors immersos en la trama. Així doncs, els personatges estan ben definits i aporten una gran profunditat emocional al joc, amb interpretacions ben realitzades i creïbles.

Conclusió

En definitiva, TAPE: Unveil the Memories, de BlackChiliGoat Studio, és un molt bon joc d’aventura amb elements de puzles i fins i tot supervivència, amb una presentació molt cuidada. Em va sorprendre el fet que fins i tot la versió de Nintendo Switch, mantingués un rendiment molt més que acceptable, tot i els detalls del joc. Així doncs, aquelles persones que busquin una bona història en la qual submergir-se durant unes 7 hores, gaudiran molt amb TAPE: Unveil the Memories.

TAPE: Unveil the Memories

TAPE: Unveil the Memories és un joc d’aventura ambientat en un petit poble fictici de Galícia, on la protagonista, Iria, ha de descobrir la veritat a través de cintes VHS enregistrades pel seu pare. El joc té una trama ben escrita, i una presentació detallada que contribueix a crear una atmosfera inquietant i misteriosa.

Nou Joc

Jugabilitat
Presentació
Entreteniment
Valor

Resum

TAPE: Unveil the Memories és un joc d’aventura ambientat en un petit poble fictici de Galícia, on la protagonista, Iria, ha de descobrir la veritat a través de cintes VHS enregistrades pel seu pare. El joc té una trama ben escrita, i una presentació detallada que contribueix a crear una atmosfera inquietant i misteriosa.

4.3

Versió analitzada: Nintendo Switch

Còpia del joc proporcionada per ININ Games

Nou Joc

About Author

També et pot interessar

Ressenyes

Ressenya – Cannon Dancer – Osman

Ressenya de Cannon Dancer – Osman, el mític joc de recreatives de Mitchell Corporation, que ha rebut una reedició per
Ressenyes

Ressenya – RWBY: Arrowfell

Ressenya de RWBY: Arrowfell, la proposta de WayForward per oferir una nova experiència jugable basada en la sèrie de Rooster